Na świątecznym stole
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 31, marzec 2021 09:24
- Odsłony: 519
Z okazji Świąt Wielkanocnych uczniowie klasy 3Tga technikum gastronomicznego przygotowali potrawy na świąteczny stół. Tematem przewodnim tradycyjnie były jajka: z majonezem, pasta jajeczna na kanapkach oraz dekoracyjne „kurczaki”.
Uczniowie upiekli chleb pszenny na maślance oraz chleb pszenno-żytni z otrębami, z ziarnami słonecznika i sezamu. Nie mogło zabraknąć tradycyjnego żurku staropolskiego ugotowanego z dodatkiem leśnych grzybów i chrzanu. Daniem zasadniczym świątecznego stołu była parzona biała kiełbasa podana z chrzanem i bułką pszenną oraz kiełbasa biała zapiekana z cebulą, pieczarkami i serem. Na deser na stół „wjechała” pięknie udekorowana baba wielkanocna.
Wszystkim uczniom, ich rodzicom lub opiekunom, dyrekcji i pracownikom Ośrodka i ich rodzinom, wszystkim, którzy to czytają życzymy dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, bogatego zająca i mokrego śmigusa dyngusa. Oczywiście życzymy Wam, aby na Waszych stołach gościły takie potrawy, które my przygotowaliśmy oraz wiele innych. Wesołego Alleluja!!!
Zdjęcia i opis: Dominik Przybysz
http://archiwum.oswnr2.bydgoszcz.pl/index.php/aktualnosci/492-na-swiatecznym-stole#sigFreeIda75e6804f3