Na świątecznym stole
- Szczegóły
- Utworzono: środa, 31, marzec 2021 09:24
Z okazji Świąt Wielkanocnych uczniowie klasy 3Tga technikum gastronomicznego przygotowali potrawy na świąteczny stół. Tematem przewodnim tradycyjnie były jajka: z majonezem, pasta jajeczna na kanapkach oraz dekoracyjne „kurczaki”.
ŚWIĘTO OŚRODKA i DZIEŃ PATRONA
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 26, marzec 2021 12:03
ŚWIĘTO OŚRODKA i DZIEŃ PATRONA
Święto Ośrodka i Dzień Patrona w tym roku obchodziliśmy symbolicznie i skromnie. Przed tablicą poświęconą gen. Stanisławowi Maczkowi wiązanki kwiatów złożyła Dyrekcja Ośrodka, której przewodniczył Dyrektor Ryszard Bielecki i delegacja Samorządu Ośrodka. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku będziemy mogli wszyscy spotkać się w tym miejscu i złożyć hołd pamięci naszemu Patronowi.
Oto link do filmu upamiętniającego dzisiejszy dzień - zobacz film
zdjęcia: Krystyna Bieniek
W pracowni gastronomicznej
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 23, marzec 2021 20:26
Uczniowie klasy pierwszej szkoły branżowej przygotowujący się do zawodu kucharz, na zajęciach praktycznych sporządzili potrawę z drobiu. Była to grillowana pierś z kurczaka z dodatkiem skrobiowym czyli z ziemniakami i z surówką z kapusty pekińskiej. Najbardziej smakowała Panu Tomaszowi, naszemu nauczycielowi! Brawo my!
Dzień Kobiet w internacie
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 12, marzec 2021 10:30
W dniu 9 marca chłopcy z internatu dołożyli wszelkich starań, aby płeć piękna na długo zapamiętała tegoroczne obchody Dnia Kobiet.
Dla swoich koleżanek przygotowali słodki poczęstunek oraz filmik z życzeniami i wywiadem na wesoło „Kto to jest kobieta?”. Całość zakończył męski taniec do utworu Daniela Santacruz Lento – Kizomba, który był wielką niespodzianką i bardzo podobał się naszym dziewczętom.
Tekst: Magdalena Zasada
Zdjęcia: wychowawcy internatu
Sekcja plastyczna w internacie prezentuje
- Szczegóły
- Utworzono: piątek, 12, marzec 2021 06:11
Z okazji Dnia Kobiet sekcja plastyczna internatu zorganizowała konkurs plastyczny pt. ”Kwiaty dla naszych Pań”. Wychowankowie stworzyli mnóstwo pięknych i kolorowych kwiatów w różnych technikach i z różnych materiałów: papier, filc, masy plastyczne, szyfon, drewniane patyczki, itp. Prace można podziwiać na wystawie przed głównym wejściem do Ośrodka. Zapraszamy na fotorelację.
Tekst i zdjęcia: Donata Tokarska
W pracowni gastronomicznej
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 02, marzec 2021 09:35
Pomysł na smaczny obiad!
Na zajęciach praktycznych uczniowie klasy 3Tga technikum przygotowali danie obiadowe, czyli pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem w sosie pomidorowym i surówkę z białej kapusty. Potrawy pięknie wyeksponowali na płaskim talerzu. Pracochłonne i czasochłonne danie zostało przez nich szybko ze smakiem spałaszowane. Na deser uczniowie usmażyli racuchy z jabłkami i cukrem pudrem. Były rewelacyjne!
zdjęcia i opis: Dominik Przybysz
W pracowni gastronomicznej
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 25, luty 2021 11:23
Apetyt na buraczki
Na zajęciach praktycznych klasa 3Tga Technikum przygotowała potrawy z czerwonego buraka. Uczniowie ugotowali barszcz czerwony czysty z kołdunami. Dodatkiem do zupy były trzy sałatki sporządzone z burakiem w roli głównej. Na deser upiekli karpatkę z kremem budyniowym na blatach z ciasta parzonego. To była uczta! Pychotka!
tekst i zdjęcia: Dominik Przybysz
W parze z kulturą
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 01, marzec 2021 06:55
Operowy zawrót głowy
Uczniowie klas: 1 La, 1 Bk, 1 Be uczestniczyli w spektaklu ,,Operowy zawrót głowy’’, podczas którego Kropka - sopran i Wykrzyknik – bas baryton wprowadzali widzów w świat opery i określeń językowych z nią związanych. Podczas zabawy uczniowie poznali, m.in., odpowiedzi na pytania : co to jest libretto i dlaczego w operze śpiewa się po włosku?
Karnawał
- Szczegóły
- Utworzono: czwartek, 18, luty 2021 07:14
NAJPIĘKNIEJSZA MASKA KARNAWAŁOWA
Karnawał to czas radości i zabawy. Również wychowankowie świetlic szkolnych z zapałem przygotowali się do balu. W konkursie plastycznym "NAJPIĘKNIEJSZA MASKA KARNAWAŁOWA" mogli wykazać się kreatywnością oraz wyrazić swoją wrażliwość artystyczną. Wychowawcy świetlic przybliżyli dzieciom tradycję i obrzędy, jakie towarzyszyły dawniej i obecnie ludziom podczas karnawału.