Warsztaty Kulinarne
- Szczegóły
- Utworzono: wtorek, 17, październik 2017 08:56
W dniu 26 – go września 7 wychowanków z naszego ośrodka brało udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy z okazji III Festiwalu Zdrowego Stylu Życia.
Jesteśmy tym co jemy, więc dla każdego z nas to co spożywamy nie powinno być obojętne.
Podczas tegorocznych warsztatów dowiedzieliśmy się jak zdrowo i kolorowo można jeść. Gotowaliśmy pod okiem nauczycieli oraz ich pomocników. Po zapoznaniu się z przepisami na dziś przystąpiono do działania.
Pierwszy zespół w składzie:
Damian Morawski, Dawid Szokalski miał wykonać „leczo z kurczakiem”
Drugi zespół w składzie:
Karol Nowakowski, Wojciech Karaś miał przygotowywać „kaszotto z warzywami”
Trzeci zespół w składzie:
Klaudia Babiuch, Kacper Becker mieli upiec „muffinki marchewkowe”
Czwarty zespół reprezentował Daniel Drąg, który przygotowywał sałatkę owocową i koktajl owocowy.
Po blisko półtoragodzinnej pracy mogliśmy podziwiać wspaniałe potrawy.
Zapach w pracowni unosił się jeszcze długo po zakończeniu zajęć.
Ale nade wszystko najważniejsza była konsumpcja. Wszystkim bardzo smakowało.
Ciekawym doświadczeniem była integracja z osobami słyszącymi.
Opiekunami podczas warsztatów byli pani Barbara Wiśniewska i pan Łukasz Dąbrowski.
Z pewnością weźmiemy udział w przyszłym roku.
Tekst i zdjęcia: Łukasz Dąbrowski
https://archiwum.oswnr2.bydgoszcz.pl/index.php/aktualnosci/aktualnosci-2017-18/285-warsztaty-kulinarne-2017#sigFreeIddf9bb9cdf7